Εκλεκτές ψαροταβέρνες
Η ψαροφαγία στην περιοχή του Αμβρακικού είναι υποχρεωτική. Στην προκυμαία της Κορωνησίας υπάρχουν αρκετές ψαροταβέρνες, ονομαστές για τους ψαρομεζέδες τους. Δοκιμάστε γάμπαρη (είδος γαρίδας που ψαρεύεται μονό στον Αμβρακικό), κέφαλο και παπαλίνα (σαρδέλα).
«Μύρισε θάλασσα» θα έλεγε κανείς με όλες τις λιχουδιές που μπορεί να έχει ο Αμβρακικός κόλπος. Γαρίδες που είναι και το περίφημο φημισμένο πιάτο, αλλά και κατά περιόδους το καπνιστό χέλι, η εξαιρετική γαριδομακαρονάδα, τα φρέσκα ψάρια από τα οποία μπορείς να επιλέξεις για να συνθέσεις το σκηνικό του τραπεζιού (που φέρνουν κάθε μέρα οι ψαράδες), μαζί με όλα τα καλούδια (σουπιές, καλαμάρι, χταπόδι…)
Ψαροταβέρνα Μυρταριά
Δίπλα στα διαμερίσματα υπάρχει η οικογενειακή ψαροταβέρνα «Μυρταριά» Πατέντας που ενθουσιάζει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες με την οικογενειακή θαλπωρή και τα προσεγμένα φαγητά από το 1971.
Η ψαροταβέρνα Μυρταριά ή αλλιώς για τους ντόπιους η ταβέρνα του Πατέντα – από το επίθετο δηλαδή του ιδιοκτήτη – βρίσκεται στην Κορωνησία, στο όμορφο νησάκι της λιμνοθάλασσας στο βόρειο τμήμα του Αμβρακικού, και από το 1981 που λειτουργεί, σερβίρει το πιο φρέσκο ψάρι του νόμου της Άρτας και κατ’ άλλους ολόκληρης της Ηπείρου.
Δεν είναι τυχαίο ότι τις Κυριακές και τις σχόλες θα δεις παρέες από τα Γιάννινα και από τις γύρω περιοχές να ταξιδεύουν 1-2 ώρες για να απολαύσουν στην ταβέρνα του Πατέντα τα πεντανόστιμα ψάρια του Αμβρακικού αριστοτεχνικά ψημένα από τον Δημοσθένη (γιός της κυρα-Φρειδερίκης που μαζί της και με την αδελφή του Γεωργία φτιάχνουν μεζέδες που δεν μπορεί να φαντασθεί ο νους).
Οι θησαυροί της θάλασσας του Αμβρακικού έχουν εδώ την τιμητική τους! Στον κατάλογο της ταβέρνας θα βρει κανείς γάμπαρη (την περίφημη γαρίδα του Αμβρακικού), κέφαλο πετάλι, τσιπούρες, κουτσομούρες, λαβράκι, γοβιούς, καλαμάρια, σουπιές, σαρδέλες, γαύρο, αθερίνα και θαλασσινά χτένια, αχυβάδια, γυαλιστερές μαγειρεμένα όλα με διαφορετικούς τρόπους (ψητά, τηγανητά, γεμιστά, σκορδάτα).
Χαρακτηριστικές σπεσιαλιτέ: γάμπαρη σουβλάκι, καπνιστό χέλι ψημένο στην κεραμίδα, Μυρταριά σαγανάκι (γαρίδες, χτένια, μύδια) ενώ στο τέλος του γεύματος προσφέρονται τα χειροποίητα γλυκά του κουταλιού, με το κιτρολέμονο και το περγαμόντο να είναι τα πιο περιζήτητα.
Αν είναι συνήθως οι τόποι αυτοί που κάνουν γνωστούς τους επαγγελματίες μιας περιοχής, εδώ στην Κορωνησία συμβαίνει το αντίθετο. Το χωριουδάκι των 300 κατοίκων που βρίσκεται σε ένα μικρό ύψωμα κι αγναντεύει ολόγυρα την κλειστή θάλασσα και τις αμμονησίδες έγινε γνωστό από την ταβέρνα του Πατέντα!
Κι έτσι με αφορμή το λιμπιστικό φαγητό, οι ταξιδιώτες έχουν την ευκαιρία, αφού ταξιδέψουν ανάμεσα στους πορτοκαλεώνες, να διασχίσουν τη στενή λωρίδα γης που χωρίζει τις δύο λιμνοθάλασσες Λογαρού και Τσουκαλιό και να απολαύσουν τις ψαρόβαρκες και τα είδωλά τους στα ήρεμα νερά, το πλήθος των διαβατάρικων πουλιών (τσικνιάδες, αγριοπάπιες, ερωδιούς, πελεκάνους κτλ.) να κάνουν περίπατους πάνω στην μαγευτική ακρογιαλιά.
Εκπληκτική η θέα, ειδικά το ηλιοβασίλεμα, αλλά και το γλυκό του κουταλιού που έρχεται με το λογαριασμό. Οι τιμές είναι λογικές.
Στο δρόμο της επιστροφής κάντε μία στάση για να θαυμάσετε τους ερωδιούς, το σταχτοτσικνιά και αν είστε τυχεροί αυτή την παρέα φλαμίνκο.
Αξίζει μια όμορφη βόλτα, ένα όμορφο ταξίδι, και μια απόδραση που θα σας ανταμείψει από την διαδρομή μέχρι και τη γευστική απόλαυση.
Τηλέφωνο
26810 24021